SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Prăjituri ”rasiste” și ”obscene” interzise în Franța

2 aprilie, 2015 Autor: Cristina Movilă Sursa: france24.com


În vitrina unei cofetării de lângă Nizza, niște prăjituri cu forma unor personaje din ciocolată neagră, obeze, cu buzele și sexul disproporționat de mari, au atras asupra cofetarului acuzații de rasism.

 

Consiliu Reprezentativ al Asociațiilor Africane din Franța au anunțat într-un comunicat că aceste figurine sunt „caricaturi sclavagiste, obscene și injurioase (…) inspirate din vechea tradiție a rasismului colonial”.

„Trebuie să ai mintea strâmbă pentru a te gândi la rasism”, s-a apărat Yanick Tavolaro, creatorul figurinelor. El a mai adăugat: „Nu am caricaturizat persoanele de culoare, ci un bărbat și o femeie. Am folosit ciocolată neagră pentru că este mai ușor de modelat decât ciocolata albă.”

Prăjiturile denumite ”Zei” și ”Zeițe” sunt în vânzare deja de 15 ani și nimeni nu reproșase nimic în acest răstimp. Totuși, un tribunal din Nizza a ordonat săptămâna trecută ca acestea să fie eliminate din vitrina magazinului, declarând că prăjiturile au arătat „doi oameni de culoare în atitudini grotești și obscene”, și că produse de patiserie „încalcă demnitatea umană, mai ales cea a popoarelor africane sau oamenilor din origine africană „.

Primarul orașului a fost avertizat să se asigure că decizia este respectată imediat, în caz contrar se vor aplica taxe de 500 de euro pentru fiecare zi întârziere. Iar orașul trebuie să plătească o despăgubire de 1.000 de euro Platformei de reflecție și acțiune împotriva rasismului Anti-Negri (CRAN), care au și solicitat interzicerea prăjiturilor în luna martie.

Președintele CRAN Louis-Georges Tin a spus că este „încântat” de decizia instanței, adăugând că este un avertisment și pentru restul Franței.

Comentarii