SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Râdem noi de proști sau ei de noi? – (FOTO, VIDEO)

15 iunie, 2016 Autor: Nicoleta Donos


„Iubirea la proști” este o comedie savuroasă, în stil francez, creată de Francis Veber și pusă în scenă la Teatrul Național „Eugene Ionesco” din Chișinău de regizorul clujean Chris Nedeea (România). Piesa, plină de situații comice absurde, vă ajută să uitați de rutina cotidiană, lăsând toate problemele în afara sălii de spectacole. Astfel, în cei peste 3 ani de la premieră, comedia cucerește de fiecare dată spectatorul datorită umorului debordant și actorilor cu o energie excepțională.

Personajul principal, Pierre Brochant, directorul unei edituri franceze, împreună cu prietenii lui, merge frecvent la dinee cu proşti. Este un soi de petreceri burgheze, unde anumiţi invitaţi vin însoţiţi de un „prost” spectaculos. Acesta, însă, nu ştie că îi revine onoarea şi plăcerea de a fi bătaia de joc a tuturor participanţilor la cină preţ de o seară.

În viață însă, totul este imprevizibil și cel batjocorit devine cel care batjocorește. Comedia abundă în confuzii amuzante și intrigi neașteptate, provocând diverse răsturnări de situații. Pe parcursul unei ore şi jumătate, prin scenă se perindă diverse personaje, casa lui Pierre transformându-se într-un spaţiu de trecere, în care nimic nu mai e ce-a fost.

Teatrul reprezintă spiritul omului, reflectă cu exactitate sentimentele lui și viața pe care el o trăiește. Cine spune că teatrul este învechit, înseamnă că s-a îndepărtat extrem de mult de esența vieții, în particular de iubire și de virtute.

 

„Mă bucură faptul că oamenii încă vin la teatru, fiindcă e deja vară şi sezonul teatral este pe sfârşite, însă o comedie mereu e binevenită pentru buna dispoziţie”, a spus actorul Emilian Creţu.

Spectacolul e caracterizat de umor rafinat și este plin de replici explozive, unde situațiile absurde se țin lanț. Este regizat după un text de Francis Veber, clasicul comediei franceze contemporane – actor, dramaturg, regizor și scenarist în vogă.

„Le dîner de cons” („Dineu cu proști”), titlul original al piesei scrise în 1993, a înregistrat un mare succes în Franța, atât pe scenă, cât și în transpunerea cinematografică din 1998, obținând trei premii César.

Rutina, dezamăgirea și stresul zilnic sunt doar unele din elementele ce ne provoacă să mergem la teatru. Acolo, alături de artiști, în pofida miilor de accidente ale vieţii, găsim locul ce ne garantează cunoaşterea de sine.

 

Comedia „Iubirea la proşti”, reprezintă un spectacol de umor, care aduce zâmbetul pe chipul oamenilor şi, în acelaşi timp, le oferă o lecţie de viaţă”, a afirmat actorul Valeriu Pahomi.

Avem nevoie de teatru. Datorită acestuia putem vedea perfecțiunea – prin actorii care, pentru publicul spectator, își sacrifică propriile vieți și familii, de dragul artei și din dragoste pentru oameni.

Teatrul este nemuritor, iar omul, oricât ar fi el de rătăcit, se va întoarce la originile sale, mai devreme sau mai târziu.

 

Comentarii