SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Regizorul român Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru regie la CANNES 2016

23 mai, 2016 Autor: Daniela Babici


Regizorul Cristian Mungiu a a câștigat premiul pentru regie, pentru lungmetrajul "Bacalaureat", la gala celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.

Premiul pentru regie de la Cannes 2016 a fost atribuit, de asemenea, regizorului Olivier Assayas, pentru lungmetrajul „Personal Shopper”.

„«Bacalaureat» este un film care reflectă conștiința umană labirintică, un film extrem de inteligent, un portret sumbru al stării de depresie ce se permanentizează în România, acolo unde generația celor născuți în anii ’90 speră să o poată lua de la capăt. Drăguş şi Titienii joacă superb. Filmul e o bijuterie în selecția de la Cannes.”, adaugă faimosul critic de film de la The Guardian.

 

Întrebat la conferinţa de presă dacă filmul este un portret al societăţii româneşti, sau o pildă general- umană, Cristian Mungiu a răspuns: „Sper că, de fapt, fac filme despre natura umană.”

Criticul Leslie Felperin, de la The Hollywood Reporter, scrie că „Bacalaureatul” lui Mungiu este „o radiografie a societăţii românești contemporane”.

În Variety cronicarii scriu: „Filmul e structurat splendid şi e în totalitate autentic, credibil.”

În Irish Times, criticul de film scrie: „Bacalaureat este un studiu de observație briliant a meschinăriei nepotismului”.

Comentarii