SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Sacii de plastic scoși în afara legii în Franța

11 octombrie, 2014 Autor: Anastasia Taburceanu Sursa: lefigaro.fr


Deputații din Franța votează pentru excluderea sacilor din plastic și a veselei de unică folosință din consum. Totodată, francezii vor fi remunerați de către angajator pentru că folosesc bicicleta ca mijloc de transport. Modificările au fost făcute astăzi, 11 octombrie, după ce a fost finalizată Legea tranziției energetice de către Adunarea Națională.

Din 2016, pungile din plastic vor fi scoase din consumul uzual. Această propunere a fost introdusă în urma examinării datelor furnizate de agenții economici instituțiilor de resort, din care reiese că, la ora actuală, sunt peste 5 miliarde de sacoșe din plastic mari și peste 12 miliarde sacoșe mici, tip ”fructe și legume” distribuite în comerț. Acestea vor fi înlocuite cu pungile din hârtie, fabricate din amidon de porumb sau de cartofi.

Vasele de unică folosință vor fi interzise din 2020. Ségolène Royal, ministrul Ecologiei, s-a opus amendamentului, calificându-l ”antisocial”, pentru că ”familiile cu un buget redus nu aruncă deșeurile, dar le refolosesc”, amânând implementarea pentru 2020.

Noua lege prevede stimularea utilizării transportului ecologic. Printr-un decret, care urmează să fie fixat de către Ministerul Economiei din Franța, angajatorii vor remunera la fiecare kilometru parcurs angajații care folosesc bicicleta. Acești bani for fi exonerați din cotizațiile sociale.

Un alt amendament care a fost votat și urmează să fie implementat, este reducerea deșeurilor cu 50% din totalul deșeurilor reciclate până în 2025, dintre care 55% din totalul deșeurilor cu un grad de poluare mai mic vor fi folosite în economia verde, transformându-le în combustibil.

 

Comentarii