SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Statele Unite vor susţine Chişinăul în eforturile de reîntregire a Republicii Moldova

3 martie, 2018 Autor: Natalia Acciu Sursa: publika.md Foto: google.com

POLITICĂStatele Unite vor susţine Chişinăul în eforturile de reîntregire a Republicii Moldova şi condamnă ingerinţa şi acţiunile agresive ale Rusiei în regiune. Declaraţiile au fost făcute de oficiali americani, care ieri au participat la Summitul pentru securitate regională "Georgia, Republica Moldova, Ucraina".

Înalţii oaspeţi de peste Ocean, care au avut întrevederi şi cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, au declarat că vor susţine în continuare parcursul european al Moldovei.

„Avem ocazia să susţinem statele care sunt ţinute ostatice pe calea dezvoltării de Rusia, ţară care le-a ocupat părţi din teritoriu. Toate aceste state se confruntă cu aceleaşi încercări dificile de reformare internă, dar şi cu aceste obstacole puse de vecinul din Est”, a spusvicepreşedintele executiv al Consiliului Atlantic, Damon Wilson.

„Voi face tot posibilul, ca reprezentant al SUA, să susțin Republica Moldova ca să-și apere integritatea. Statele Unite susțin Chişinăul și vom face tot ce ne stă în puteri să vă ajutăm”, a spus fostul ambasador al SUA în Moldova, Asif Chaudhry.

„Poziţia SUA, prin Comitetul de Afaceri Externe din care fac parte, este că integritatea teritorială este obligatorie pentru toate cele trei ţări şi că aceste state sunt ocupate de o putere străină, iar acest lucru este inacceptabil”, a spus congresmanul SUA, Teo Poe.

În cadrul festivităţii de încheiere a summitului, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, le-a oferit omologilor săi din Georgia şi Ucraina medalii pentru democraţie. Cu distincţie s-a ales şi vicepreşedintele executiv al Consiliului Atlantic, Damon Wilson.

„Am decis să ne unim împreună pentru un scop foarte important, acela de a munci împreună și de a deveni mai puternici. Vreau să aduc mulțumiri tuturor pentru acest sprijin”, a afirmat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Înainte de festivitate, Andrian Candu le-a organizat oficialilor şi o excursie prin Parlament.

„După cum puteți vedea este o sală mică pentru 101 deputați. Membrii fracţiunilor sunt amplasaţi de la stânga la dreapta. Partidele de stânga, precum Partidul Socialiștilor, până în partea dreaptă la Partidul Liberal. Acest sector este destinat membrilor Guvernului”, afirmat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Conferința Interparlamentară ”Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate” s-a desfăşurat la iniţiativa şefilor legislativelor din cele trei ţări.

La eveniment au participat aproximativ 150 de înalţi oficiali și experți internaţionali, inclusiv şefi de legislative, europarlamentari şi reprezentanți ai Congresului SUA.

Comentarii