SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Stela Popa a avut o vacanță de vis. Trebuie să mergi și tu acolo! – (FOTO)

29 august, 2017 Autor: Petru Moisei

RECOMANDĂMVedeta știrilor TVR2 a avut o vacanță impresionantă departe de casă. A mâncat ceva interzis, a învățat multe și spune că s-ar întoarce acolo de fiecare dată cu drag.

„Se spune că măcar odată în viață trebuie să ajungi la Piramidele din Egipt, la Turnul Eiffel și la Marele Zid Chinezesc. Ei bine, am reușit să le vizitez pe toate și a meritat”, asta a scris pe Facebook, prezentatoarea știrilor TVR2, basarabeanca Stela Popa după o frumoasă vacanță în China. Iată care sunt impresiile jurnalistei în urma acestei călătorii.

-Ce ne poți spune despre destinația aleasă?

O vizită în China este de fiecare dată impresionantă. Mi-a plăcut să descopăr o parte din istoria acestei țări misterioase prin obiectivele turistice pe la care am ajuns. O parte mică, evident, pentru că tot ce ține de China este enorm… Mai puțin oamenii – cum glumeam noi în excursie.

orasul interzis

Am avut noroc că ploua în ziua în care am mers la Palatul Imperial, sau „Orașul interzis”, cum i se mai spune, deoarece nu era puhoi de lume ca de obicei. Altfel, nu știu dacă reușeam să prindem unul din cele 80.000 de bilete care se vând zilnic pentru acest obiectiv. Uneori se vând până în prânz… Și încă ceva. Am observat că sunt puțini turiști din Occident. Chinezii și asiaticii sunt cei care vin în număr foarte mare aici. E suficient însă ca să asigure „traficul”. Doar Beijingul singur este cât România și R. Moldova la un loc, undeva la 25 de milioane de oameni.

great wall

Și la Marele Zid e plin ochi de vizitatori. Am avut și de această dată noroc, deoarece ghidul ne-a dus ceva mai departe, la o altă parte a zidului, unde se poate vizita mai în liniște, pentru că nu există rute de transport în comun. Ce se vede acolo este impresionant, chiar dacă povestea cu zidul care se vede din spațiu e doar… o poveste.

Dintre obiectivele pe care le mai recomand sunt Grădinile imperiale, Templul Cerului, Mormintele Dinastiei Ming, Templul budist Wanshou, Pagoda Albă, Poarta Duan etc. Ce mai, e mult de povestit, iar China nu poate fi epuizată, probabil, niciodată.

pagoda alba de jos

– Ce bucate și băuturi tradiționale ai gustat acolo? Ce ți-a plăcut cel mai mult?

Am gustat tot felul de mâncăruri tradiționale, mai ales cele cu bambus, deoarece îmi place foarte mult. M-a impresionat însă desertul cu orez negru. În China antică orezul negru era consumat doar de către nobili și era interzis oamenilor simpli. I se spunea “orezul interzis”, “orezul longevității” sau “mâncarea nemuritorilor”. E delicios. Oricum, pentru mine mâncarea chinezească este pe primul loc… Și ceaiurile, să nu uităm ceaiurile. Chinezii le beau de 2000 de ani și sunt meșteri la așa ceva.

lama temple

-Ce am putea învăța de la chinezi?

Bună întrebare. Avem multe de învățat, dar cel mai important – felul cum muncesc, ambiția, determinarea… Practic, tot  ce s-a construit în Beijing e de circa 25 de ani… În anii 50-60 capitala Chinei era un sat uriaș, acum este capitala celei de-a doua puteri economice a lumii. Un salt uriaș.

Am vizitat o fabrică de jad. Era ca un adevărat furnicar. Fiecare își făcea treaba ca la carte. De altfel, peste tot e un dute – vino continuu. Am realizat că ei, chinezii, fiind un miliard și jumătate, trăiesc într-o concurență acerbă. Or, concurența, după cum bine se știe, face bine și te ține mereu în formă. Se alege grâul de neghină. Ce mai, sunt a doua economie mondială după SUA. Mi s-a spus că oamenii de acolo lucrează până târziu. Și m-am convins de asta seara, când mergeam la cină. La restaurant cu greu de mai găseam un loc când era ora sfârșitului de program.

dinastia ming

-Ai fost și la Târgul Internațional de Carte din Beijing…

În aceste zile are  loc cea de-a 24-a ediție a  BIBF. De altfel,  Târgul Internațional de Carte de la Beijing are o tradiție de peste 30 de ani.  La ediţia din acest an participă 2407 de expozanți din 86 de țări și sunt peste 300.000 de vizitatori. E de-a dreptul impresionant. Este o ofertă de carte foarte diversificată. Am întâlnit scriitori din China, din România și din alte țări. Am stat de vorbă  și cu editori din China, dar și din România. Am discutat cu mulți oameni de calitate. România a fost printre țările participante la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, iar Institutul Cultural Român a organizat mai multe evenimente și discuții pe relația China-România. Inclusiv a omagiat în cadrul târgului Ziua limbii române.

-Cu ce te-ai întors după această călătorie?

Cu multe impresii, cu o nouă experiență de viață pe care încă nu am digerat-o pe deplin, cu dorința de a învăța să gătesc chinezește  și cu cutii de ceai de diferite feluri.

orez china

 

Comentarii