SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Studiul de fezabilitate pentru „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, prezentat la Chișinău – (FOTO)

3 martie, 2017 Autor: Petru Moisei Sursa: proimagine.md Foto: proimagine.md
unnamed

SOCIALProiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, finanțat de către Guvernul German prin Banca de Dezvoltare Germană KfW, parcurge o nouă etapă. În această săptămână, la Chișinău, la sediul Ministerului Mediului al RM s-a desfășurat un atelier de lucru, fiind prezentată versiunea preliminară aStudiului de fezabilitate pentru extinderea apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași, realizat de CES Consulting Engineers GmbH / BDO Audit SRL, care urmează a fi evaluat de către o misiune specială a KfW.

Studiul prezentat conține toate informațiile necesare privind costurile, eficiența, beneficiile, riscurile, provocările de mediu, puterea de cumpărare etc. Acesta cuprinde două niveluri de analiză:

  • Studiul de fezabilitate privind nevoia totală de investiții în infrastructura de apă și apă uzată, pentru toate localitățile din raioanele Strășeni și Călărași;
  • O proiectare conceptuală (analiză tehnică detaliată) pentru o listă de priorități, constând din aducțiunea Chișinău-Strășeni-Călărași și investiții în infrastructura de apă și apă uzată din orașele Strășeni și Călărași.

În cadrul atelierului părțile implicate în realizarea proiectului au discutat 4 opțiuni pentru aprovizionarea cu apă, precum și opțiunile tarifare pentru serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare.

După aprobarea Studiului, pe parcursul 2017 va fi semnat Acordul Financiar cu Republica Moldova și va fi elaborată documentația tehnică. De asemenea va fi contractat antreprenorul, astfel încât lucrările de construcție să fie executate în perioada 2014-2021.

Se afișează KIT_3464.jpg

Realizarea unui studiu de fezabilitate în cadrul căruia sunt analizate și evaluate necesitățile totale de investiții pentru aprovizionarea cu apă și canalizare pentru toate localitățile din cele două raioane constituie o premieră absolută în Republica Moldova.

 

Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” are drept scop îmbunătățirea sistemului de alimentare cu apă potabilă și canalizare pentru populația din zona implementării proiectului, în ceea ce privește accesul, securitatea aprovizionării și calitatea apei. Realizarea proiectului va contribui la îmbunătățirea nivelului de trai al populației (170.000 de beneficiari), prin reducerea la minimum a riscurilor pentru sănătate, precum și o mai bună protecție a mediului și a resurselor naturale. Investițiile pentru realizarea primei etape a proiectului constituie 16,5 mln euro, fonduri oferite de Guvernul Federal German sub formă de asistență nerambursabilă, prin intermediul Băncii de Dezvoltare KfW.

Se afișează KIT_3468.jpg

Proiectul a fost declarat o prioritate de către Guvernul Republicii Moldova și este în conformitate cu Strategia Națională de alimentare cu apă și sanitație. În concordanță cu obiectivele strategiei naționale și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ONU, Guvernul Federal German, prin intermediul Băncii de Dezvoltare KfW, a făcut un angajament de 28,5 milioane de euro sub formă de grant și finanțează două proiecte de importanță strategică pentru Republica Moldova. Acestea vizează zonele de centru și sud ale țării, unde alimentarea cu apă potabilă se bazează în general pe resursele de apă subterană, deficitare din punct de vedere calitativ și cantitativ, iar multe localități nu sunt conectate la sistemele de alimentare/canalizare.

Despre Banca KfW

KfW este banca de dezvoltare a Guvernului Federal German, lider al sectorului bancar german și una dintre cele mai mari bănci din Europa, orientată atât spre susținerea economiei naționale, cât și spre dezvoltarea statelor în tranziție. KfW deține 70 de reprezentanțe și oficii în întreaga lume. În Moldova este prezentă din 1999, în special pe segmentul infrastructurii sociale din Moldova.Never use services mobile spy reviews like western union, moneygram or other cash wire services

Comentarii