SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Suedia va fi prima țară din lume lipsită de numerar

15 octombrie, 2014 Autor: Felicia Macaleț Sursa: businessinsider.com


Un nou raport arată că patru din cinci achiziții din Suedia sunt plătite electronic sau prin card. Studiile locale arată că un suedez  utilizează plățile electronice de 260 de ori timp de un an.

Sistemul plăților electronice, cum ar fi Swish, ocolește nevoia oamenilor de a folosi ATM-urile pentru a scoate numerar, în timp ce pe stradă, chiar comercianții cu amănuntul fac tranzacții mai mult prin card, relatează revista ”The Big Issue” și ziarul ”Situation  Stockholm”, acceptă plata cu cardul.

Nu este o tendință la nivel european. În Italia, numerarul deține ¾ din totalul achizițiilor.

Între timp ce numerarul scade, cresc și costurile de securizare a banilor electronici, însă, acestea sunt compensate din scăderea costurilor de manipulare și controlare a numerarului. În Suedia, costurile de control a numerarului ce circulă liber sunt estimate la aproximativ 1,2 miliarde de dolari sau 0.3% din PIB-ul țării.

Doi din trei suedezi încă mai cred că banii în mână sunt un fundament al omului corect. În timp ce un profesor al dinamicii industriale, Niklas Arvidsson a relatat pentu revista ”The Local”, că până a trece la un sistem complet cash free, suedezii vor trebui să aștepte anul 2030.

Comentarii