SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Țări periculoase pe care trebuie să le eviți pentru vacanța de iarnă

25 noiembrie, 2015 Autor: Doina Leahu Sursa: click.ro


Vacanţa de iarnă de apropie cu paşi repezi, iar moldovenii îşi fac planuri cu o lună înainte unde să petreacă de Crăciun şi de Anul Nou. Pentru ca turiştii să fie în siguranţă, noi îţi vom propune unde să nu pleci în vacanţa de iarnă.

Franţa, în top ţări periculoase de evitat.

Cetăţenii moldoveni care intenţionează să călătorească pe teritoriul Franţei trebuie să nu uite de atacurile din 13 noiembrie 2015, din Paris. De asemenea, sunt menţinute controalele la frontiere. Autorităţile reamintesc că starea de urgenţă permite autorităţilor franceze să interzică circulaţia persoanelor şi să stabilească zone de protecţie şi securitate.

Pe tot teritoriul Franţei aeroporturile şi gările rămân deschise, însă călătorii sunt rugaţi să confirme orarele de călătorie cu compania de transport, deoarece se pot înregistra întârzieri din cauza măsurilor de securitate. Transportul public în Paris este operaţional, putând există însă staţii închise sau rute modificate.

Cu toate acestea, Franţa ar fi bine de evitat pentru vacanţa de iarnă.

Belgia, o țară periculoasă pentru vacanţa de iarnă.

Nici Belgia nu este o destinaţie tocmai potrivită pentru a-ți petrece sărbătorile şi vacanța de iarnă în străinătate. Aceasta a fost de la bun început în atenţia autorităţilor franceze, care imediat după atentate i-au căutat pe terorişti aici şi nu întâmplător. S-a ajuns la concluzia că Belgia este „cuiubul” unde teroriştii au pus la cale atacul. Primul ministru belgian a reiterat recomandarea că locuitorii capitalei belgiene – Bruxelles – să evite „locurile cu o concentraţie mare de oameni”, cum ar fi „concerte, evenimente majore, gări, aeroporturi, transportul în comun” şi centrele comerciale aglomerate.

Suedia

Aici, riscul ameninţărilor de tip terorist a crescut. Cei care își planifică activităţile şi călătoriilor în Regatul Suediei şi să monitorizeze sursele de informare oficiale şi locale, precum şi media. Totodată, se reaminteşte necesitatea de a purta la titular paşaportul sau cartea de identitate valabilă, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din această ţară.

Turcia

Cei care călătoresc în Turcia ar fi bine să evite orice deplasare în zona de sud-est, situată la frontieră cu Siria şi Irak, în special în provinciile Batman, Diyarbakır, Hakkarı, Mardin, Mus, Siirt, Sanlıurfa, Sırnak şi Van. Aici pot avea loc manifestări spontane care s-ar putea transforma în ciocniri violente cu forţele de ordine. Şi aici există un risc sporit de atentat terorist. Având în vedere activităţile organizaţiei teroriste Statul Islamic din Siria şi Levant (ISIL), în ultimele luni înregistrându-se incidente armate în imediată apropiere a frontierei Siriei cu Republica Turcia, precum şi măsurile instituite de autorităţile turce, inclusiv prin dislocarea de efective militare, deplasarea în zona prezintă riscuri majore de securitate. Zonele cu risc sporit de apariţie a unor manifestaţii sunt: Piaţă Taksim şi străzile adiacente, B-dul Istiklal şi cartierul Kadikoy din Istanbul.

Italia şi Germania, alte ţări periculoase pentru vacanţa de iarnăDeşi în Germania, Rusia, Italia şi Marea Britanie nu au avut loc atentate teroriste în ultima vreme, autorităţile din aceste ţări sunt tot timpul în gardă. Au fost primite alerte, care au dus la evacuarea mai multor străzi şi anularea unor concerte. Cu puţin timp înainte de începerea meciului Italia-România, de săptămâna trecută (17 noiembrie) un bărbat a sunat la Poliţia locală şi a spus: „Nu mai jucaţi partida, Allah este mare!”.

Autorităţile italiene au precizat că vocea părea a fi a unui străin, care deocamdată nu a fost identificat. Autorităţile italiene au luat măsuri speciale de securitate la meciul Italia-România, care s-a desfăşurat normal. Niciun dispozitiv suspect nu a fost găsit în Arena Renato Dall’Ară din oraşul Bologna.

În paralel, amicalul dintre reprezentativele Germaniei şi Olandei, programat tot marţi seară la Hanovra, a fost anulat, stadionul HDI Arena fiind evacuat din cauza unui presupus complot terorist care nu s-a confirmat. Naţională germană a disputat un meci amical cu selecţionata franceză pe Stade de France, în timpul jocului fiind două atacuri sinucigaşe în exteriorul arenei, ceea ce a dus la evacuarea preşedintelui Francois Hollande, care era prezent în tribună. La finalul partidei, spectatorii s-au strâns pe teren, fiind evacuaţi treptat. Naţională Germaniei a petrecut noaptea la stadion, în vestiare.

Marea Britanie şi Rusia, două ţări periculoase după atentatele din Paris
Pe lista ţările periculoase pentru vacanţa de iarnă au fost trecute Marea Britanie şi Rusia. Deşi, în cea din urmă, au fost doar sporite măsurile de securitate, în Marea Britanie au existat mai multe alerte care au pus autorităţile pe jar. O staţie a metroului londonez a fost închisă şi evacuată, iar poliţiştii înarmaţi au sosit la faţă locului. Incidentul a venit o zi după meciul de fotbal dintre Anglia şi Franţa, disputat pe Wembley, eveniment cu ocazia căruia au fost văzuţi patrulând pe străzile Londrei poliţişti înarmaţi până în dinţi. Pe străzile capitale britanice s-au aflat inclusiv trupe antitero, cu uniforme antiglonţ şi cu arme semiautomate. Weekend-ul trecut o stradă pe care se afla o maşină suspectă a fost evacuată.

Şi Rusia a anunţat că-şi sporeşte măsurile de securitate, că urmare a atentatelor de la Paris. Vladimir Puţin a dat ordin că serviciile de securitate să fie în alertă şi le-a cerut cetăţenilor să dea dovadă de vigilenţa. Gruparea teroristă Statul Islamic, care a revendicat atentatele, a publicat o înregistrare video în care ameninţă că va comite „foarte curând” atacuri şi în Rusia, care a lansat luna trecută operaţiuni aeriene în Siria.

Comentarii