SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” vă invită la premiera operei comice „CĂSĂTORIA SECRETĂ” de Domenico Cimarosa – (FOTO)

26 februarie, 2018 Autor: Doinița Babalic Foto: nationalopera.md

CULTURĂPerioada de vârf a operei comice italiene reveni pe scena Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. La data de 1 martie 2018 ai marea ocazie să te lași dus de notele operelor italiene din secolul al XVIII-lea.

Regizorul operei „Căsătoria Secretă”, Andrea Battistini,  a întruchipat un  joc plin de acţiune al personajelor, în care există multe secrete, intrigi, incredibile răsturnări și transformări. Conducerea muzicală – Andriy Yurkevych, scenografia spectacolului este semnată de maestrul Iurie Matei, Artist al Poporului, costumele sunt concepute de Anastasia Spătaru.

„Căsătoria secretă” este o operă buffa tipică italiană. Aceasta conține o mulțime de ansambluri, în mare parte comice: terțete, cvartete, cvintete, două finale detaliate cu participarea tuturor actorilor. Printre duete și arii predomină cele de tip buffa; episoadele lirice în operă sunt puține la număr.

Opera sintetizează cele mai bune aspecte ale talentului compozitorului: liniile melodice sunt  ușoare și plastice, ritmurile sunt captivante și temperamentale iar orchestrația este perfectă.

Subiectul operei redă nu doar dragostea ca sentiment care umple inimile tinerilor iubitori, dar și dragostea pentru bani și titluri nobile, iar situațiile amuzante ale personajelor vor intriga şi captiva atenția spectatorilor.

Opera “Căsătorie secretă” de Domenico Cimarosa (1749-1801) se referă la perioada de vârf a operei comice italiene. Premiera ei a fost în 1792 în Viena, în prezența împăratului austriac Leopold al II-lea – și a avut un succes atât de uimitor încât a devenit unica operă din istoria teatrului mondial care a fost interpretată la bis în întregime. De atunci bunăvoința publicului și criticii rămâne neschimbată, iar opera este considerată până în prezent o capodoperă printre operele italiene din secolul al XVIII-lea.

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment, dar și costul biletelor le gasiți pe site-ul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Comentarii