SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Testul de sânge care arată toți virușii organismului

9 iunie, 2015 Autor: Daniela Timofti Foto: playtech.ro


Există șanse minime să cunoașteți toți virușii care au fost în organismul dvs. de-a lungul timpului. Oamenii de știință au descoperit o cale prin care acest lucru ar fi posibil.

Cercetarea a fost publicată în revista Sciense și arată cât de asemănătoare sunt sistemele imunitare ale oamenilor, indiferent de zona geografică în care trăiesc. Indivizii au memorie imunitară, ceea ce înseamnă că celulele noastre imunitare rețin toți virușii cu care ne-am confruntat vreodată. Este un sistem care ne ajută să avem un răspuns mai rapid în eventualitatea în care suntem infectați cu același virus. Cercetătorii au exploatat această funcție pentru a verifica istoria infecțiilor a mai mult de 500 de oameni din mai multe părți ale globului.

Întâi, au creat o bază de date cu toți virușii cunoscuți care afectează oamenii, introducând fragmente ADN ale virusului în bacteriofag. Acesta a afișat o reprezentare sintetică a proteinelor virusului la suprafață. Aceste proteine sunt recunoscute de sistemul imunitar doar dacă au fost prezente în virus. Apoi, cercetătorii au amestecat bacteriofagul cu o mostră de sânge de la fiecare participant. Identificând proteinele, au putut stabili care dintre viruși au infectat în trecut individul.

O analiză de sânge costă 25 de dolari, iar 100 de mostre pot fi procesate în decursul unei săptămâni. Totuși, cercetătorii estimează că testul va fi adoptat în aproximativ 10 ani, întrucât mai sunt necesare experimente care să îl îmbunătățească.

Comentarii