SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

The Great Dictator, 1940

25 aprilie, 2015 Autor: Anastasia Taburceanu


"The Great Dictator" este o capodoperă contraversată, scrisă și regizată de Charlie Chaplin. Tot el, Chaplin, joacă în acest film două roluri concomitent: Adenoid Hynkel, dictatorul Tomaniei, şi un bărbier evreu, prigonit de nazişti.

Cel mai mare merit al artistului este că a fost printre primii care au atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă Adolf Hitler şi nazismul. Filmările au început în 1937, atunci când Hitler & Co. erau priviţi mai mult ca o curiozitate, decât ca un pericol real şi au durat aroape doi ani, producţia fiind lansată în 1940, când nazismul era la începuturi.

„The Great Dictator” este singurul film despre nazism văzut de Hitler, hronicii însă nu au înregistrat pentru arhive care a fost reacția dictatorului față de acest film. Avea oare umor?

Charlie Chaplin în rolul lui Adenoid Hynkel, dictatorul Tomaniei, nu-l cruţă deloc pe temutul dictator: îl ia peste picior în nenumărate gaguri şi îl minimalizează prin diverse gesturi stupide. Scena cea mai vestită și, evident, cea mai preferată de mine, este aceea în care dictatorul „dansează„ cu globul pământesc. La final, are loc transformarea aşteptată: bărbierul este confundat cu Hynkel, iar dictatorul este dus în lagăr. Filmul are momente comice, dar ar fi o greşeală să-l catalogăm numai o comedie, având în vedere mai ales discursul de final al dictatorului, plin de mesaje pacifiste pentru întreaga omenire

După cum și era de aşteptat, Hitler a interzis acest film în Germania şi în toate ţările pe care le cucerise. Totuşi, el nu şi-a putut reprima curiozitatea şi a privit filmul într-o proiecţie privată. În Italia, toate scenele în care apărea nevasta lui Napaloni (în film Napoli este o copie a lui Benito Musolini) au fost scoase din film, din respect pentru soţia lui Benito Mussolini. Versiunea completă a putut fi văzută de-abia în 2002. În Spania a fost interzis până în 1975, când a murit Franco. Sunt curioasă să aflu când acest film a fost văzut pentru prima dată în Moldova?

„The Great Dictator” este primul film cu sunet al lui Charlie Chaplin. Chaplin în unul din interviurile sale spunea că că a tăcut până atunci, poate pentru că până în acel moment nu a avut nimic important de spus.

  • Regizor – Charlie Chaplin
  • Scenarist – Charlie Chaplin
  • Actori – Charlie Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie

Comentarii