SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Tije metalice şi durere pentru câţiva centimentri în plus

12 septembrie, 2014 Autor: Cristina Costea Sursa: tv5.fr Foto: google.com


Influenţate de standardele de frumuseţe europene, tinerele din China îşi modifică forma ochilor, a maxilarului sau a nasului. În ultimii ani însă, a fost înregistrată o creştere a numărului celor ce îşi doresc picioare mai lungi, rezultat obţinut prin intermediul unei operaţii estetică extreme, ce implică multe pericole şi durere.

Un burghiu, şuruburi, buloane şi nişte tije metalice mânuite de un om în costum – nu, nu vorbim despre un atelier mecanic, ci despre elementele unei operaţii estetice la care multe tinere se supun pentru a fi cu câţiva centimetri mai înalte. Tibia pacientei se taie în două, apoi se instalează un dispozitiv, care va permite celor două părţi să se depărteze zilnic câte puţin una de cealaltă. Lungirea se realizeză prin regenerarea ţesutului osos în spaţiile libere şi pe măsură ce acest sapţiu se extinde, piciorul câştigă centimentri.

Acest tip de operaţie a fost conceput de medicul rus Ilizarov pentru a ajuta pacienţii ce suferă de nanism sau cei cu deformaţii în urma unor accidente grave. Reuşita unei astfel de operaţii este garantată de un echipament metalic greu, în care sunt fixate picioarele, câteva luni de imobilizare la pat si reabitlitare. Însă, acest proces complex a fost banalizat într-un cadru pur estetic de pacientele perfect sănătoase, dornice să se apropie tot mai mult de standartele de frumuseţe impuse de societate.

Principala categorie de persoane care apelează la astfel de servicii sunt femeile cu vârsta între 20-30 de ani, nu neapărat bogate, dar care sunt gata să achite între 8000-10000 de euro pentru a mai câştiga câţiva centimetri. Motivul? Cele mai multe speră să îşi găsească marea dragoste sau doresc să îşi construiască o carieră de succes în ţara aflata în plină dezvoltare eonomică şi socială. Tot mai des angajatorii îşi doresc candidate cu un aspect fizic plăcut. Dintre două candidate cu competenţe egale, va fi aleasă cea mai drăguţă. Astfel, tinerele care speră să corespundă cerinţelor angajatorilor, nu ezită să se metamorfozeze.

Odată cu globalizarea şi trecerea la economia de piaţă, canoanele de frumuseţe din China s-au schimbat. Idealul femeii pudice, cu aspect androgin, moştenit din perioada comunistă de la mijlocul secolului trecut, a fost înlocuit cu modelele occidentale. Tot mai multe femei sunt influențate de imaginea promovată în mass-media şi tind spre un aspect ce se încadrează tot mai puţin în parametrii asiatici, dorind sa fie cât mai înalte, cu ochi mai mari, mai expresivi.

Operaţiile de lungire a picioarelor sunt un adevărat trend pentru tinerele din China, 90% dintre clienţi fiind femei. Subiectul nu mai este unul tabu în această ţară, în ultimii 15 ani cererea pentru un astfel de serviciu crescând cu 30% pe an. Astfel s-a dezvoltat o afacere profitabilă, care aduce anual venituri de 3 miliarde de euro. Din păcate, doar 1% din operaţii sunt efectuate de chirurgi calificaţi, astfel fiind înregistrate numeroase eşecuri. Presa din Asia prezintă cu regularitate cazuri ale pacienţilor care s-au ales cu diferite deformaţii ale oaselor sau infecţii.

 

Comentarii