SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

TOP FORBES: 10 cei mai bogați oameni din lume în 2014

19 ianuarie, 2015 Autor: Silvia Petrov


625,3 miliarde de dolari este suma totală pe care o dețin 10 cei mai bogați oameni de pe planetă.

 

După o pauză de patru ani, Bill Gates se află din nou pe prima poziție în top, recăpătându-și titlul de ”Cel mai bogat om din lume”. Averea lui a crescut anul trecut cu 9 miliarde de dolari. Astfel, conform Forbes, Bill Gates a câștigat anul trecut 76 de miliarde de dolari, depășindu-l pe Carlos Slim Helu, magnat mexican(care s-a bucurat de această distincție în ultimii patru ani), actualmente pe a doua poziție cu 72 de miliarde de dolari.

 

Pe locul al treilea se află Amancio Ortega, proprietarul conglomeratului spaniol Inditex (cunoscut ca proprietar a brandului Zara). Averea netă a lui Amancio Ortega este de 64 miliarde dolari.

 

După ce acțiunile conglomeratului său gigant, Berkshire Hathaway, au atins un maxim istoric, averea lui Warren Buffett este estimată în prezent la 58,2 miliarde dolari.

 

Pe a cincea poziție se află Larry Ellison cu 48 de miliarde de dolari.

 

Businessmanii și filantropii americani,  Charles Koch și David Koch, au câștigat anul trecut o avere de 40 de miliarde de dolari fiecare.

 

Magnatul american al jocurilor de noroc, Sheldon Adelson, și-a mărit averea cu 11,5 miliarde de dolari în ultimul an, reușind o reintrare spectaculoasă în top, după o absență de opt ani. Astfel, Sheldon Adelson se bucură de o avere de 38 de miliarde de dolari.

 

Familia Walton este una dintre cele mai bogate familii din lume. Averea actualilor membri provine de la Bud și Sam Walton, fondatorii celei mai mari corporații din domeniul comerțului din lume, Walmart. Christy Walton i-a luat locul soțului ei, John, după moartea acestuia din 2005. Averea sa fiind estimată la 36,7 miliarde de dolari, depășindu-l pe Jim Walton, care are o avere de 34,7 miliarde de dolari.

 

Liliane Bettencourt, acționara principală  a  companiei L’Oréal, se află pe poziția a zecea în topul celor mai bogați oameni din lume.

Conform clasamentului Forbes din august 2013, Liliane  Bettencourt este cea mai bogată femeie din lume, cea mai bogată persoană din Franța și a 9-a cea mai bogată persoană din lume, cu o avere estimată de 30 de miliarde de dolari. În 2014, Liliane Bettencourt este a doua, cea mai bogată femeie din lumea, cu o avere netă estimată la 34,5 de miliarde de dolari.

 

În topul miliardarilor îmbogăţiţi din IT mai intră şi CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a cărui avere a crescut anul trecut de la 15,2 la 28,5 miliarde dolari, grație creșterii valorii acțiunilor companiei din social media.

 

Printre cei 50 de miliardari ai topului Forbes, se regăsesc și cele mai bogate femei din 2014.

 

Pe poziția 31 se află, Jacqueline Mars cu 20 de miliarde de dolari.

Pe locul 46 se află Gina Rinehart cu 17,7 miliarde de dolari, depășind-o cu 4 poziții pe Susanne Klatten, a cărei avere a fost estimată la 17,4 miliarde de dolar. Doar cu un milion este depășită Abigail Johnson, care se află pe poziția 50 cu 17,3 miliarde de dolari.

Două treimi din miliardarii Topului Forbes și-au făcut singuri averile, în timp ce 13% le-au primit moștenire, iar alte 21% au pornit de la o sumă moștenită, pe care ulterior au multiplicat-o prin eforturi proprii.

Se pare că anul ce a trecut nu a fost tocmai bun pentru Turcia, care a pierdut 19 miliardari din cauza inflației galopante, a unei piețe de valori în scădere abruptă și a unei monede în continuă devalorizare.  Nici Indonezia nu s-a bucurat de un mare succes în 2014. Valuta căreia a scăzut cu 20% față de dolar – are la rândul ei, cu opt miliardari mai puțin.

 

Comentarii