SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Topul orașelor cu cele mai mici prețuri pentru locuințe din România

22 ianuarie, 2018 Autor: Mihaela Sorocean Sursa: libertatea.ro Foto: libertatea.ro

ECONOMIEReșita și Giurgiu se clasează pe prima poziție în topul orașelor reședință de județ cu cele mai mici prețuri pe metrul pătrat din România, relevă un raport Imobiliare.ro.

Cele două au o medie de 460 de euro pe metrul pătrat util și sunt urmate de către Drobeta Turnu-Severin (530 de euro/mp), Alexandria (540 de euro/mp), Târgoviște (570 euro/mp) și Călărași (580 euro/mp).

Acestea se află în județe cu o dezvoltare mai slabă, preponderent agrare sau cu industrie în declin.

Orașele mici înregistrează cele mai mari scumpiri

”În mod interesant, topul celor mai semnificative scumpiri consemnate în ultimul trimestru din 2017 este format în mod exclusiv din orașe mai mici, cu apartamente mai ieftine: pe primul loc se situează Zalăul, cu un plus de 7%, urmat de Sfântu Gheorghe (+6,7%), Târgu Jiu (+6,5%), Sibiu (+6,2%), Râmnicu Vâlcea (+6,1%) și Buzău (+5%)”, se arată în raportul respectiv.

Pe de altă parte, apartamentele s-au ieftinit în trei reședințe de județ, respectiv Suceava (-3,5%), Miercurea-Ciuc (-1,8%) și Giurgiu (-0,3%).

De asemenea, creșteri reduse, de sub 1%, au avut loc în Bacău (+0,7%), Alexandria (+0,7%) și Timișoara (+0,9%).

Cât este metrul pătrat

”La nivel național, cele mai scumpe locuințe se găsesc, în mod evident, în marile centre regionale; celor cinci orașe analizate anterior, în care valoarea medie de listare pentru un apartament este de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util (Cluj-Napoca, București, Timișoara, Constanța și Brașov), li se adaugă și Craiova, unde o astfel de unitate locativă poate fi achiziționată cu 1.050 de euro pe metru pătrat util; pretențiile vânzătorilor din capitala Olteniei sunt, astfel, cu peste 10% mai ridicate decât ale celor ieșeni”, potrivit raportului.

Per total, locuințele s-au scumpit cu 9,1% anul trecut, după un avans de peste 12% în anul 2016.

Comentarii