SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Un valoros monument de arhitectură va bucura din nou chișinăuienii

3 noiembrie, 2016 Autor: Lucia Ciobanu
4

CULTURAMuzeul Național de Artă al Moldovei, după un amplu și îndelungat proces de consolidare și restaurare, va repune vineri, 4 moiembrie, în circuitul public un sector important al unui valoros monument de arhitectură, sediul central Dadiani din str. 31 August 1989, 115 și va inaugura Expoziția permanentă de Artă Națională care include opere din Colecția de Artă Religioasă (icoane și obiecte de cult, sec. XVI-XIX), precum și din Colecția de Artă Modernă și Contemporană (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, sec. XIX-XX), care vor fi etalate în cele mai moderne condiții de protejare și expunere.

1

Astfel, începând cu data de 4 noiembrie, curent, vor fi deschise ușile intrării centrale a muzeului, iar începând cu 5 noiembrie, publicul va avea acces în spațiul expozițional, cu o suprafață de 1783 m. p., reabilitat și dotat cu cele mai performante sisteme de expunere, conservare și protejare a patrimoniului.

3

Finalizarea lucrărilor de restaurare a fost posibilă, într-un termen relativ scurt, datorită grantului de 1 mln. euro acordat de  Guvernul României în baza Memorandumului semnat între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

2

Sediul Dadiani este un edificiu cu valoare de patrimoniu, monument de arhitectură și istorie, construit între anii 1899-1901, în baza proiectului reputatului arhitect Alexandru Bernardazzi (1831-1907). Ridicată din inițiativa și finanțată de către principesa Natalia Dadiani, clădirea a găzduit, inițial, gimnaziul de fete. Începând cu anul 1989, în sediul Dadiani, se desfășoară întreaga activitate administrativă și expozițională a Muzeului Național de Artă al Moldovei.  Lucrări de artă universală și națională alcătuiesc bogata colecție de peste 39000 de opere ce reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV până în sec. XXI.

Evenimentul oficial de inaugurare, va reuni numeroase personalități ale lumii culturale, academice dar și politice din țară și străinătate.

Comentarii