SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

”Universul păpușilor” la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei

17 decembrie, 2014 Autor: Elena Putregai Foto: Dumitru Țurcan Diaga


Crezi că dacă nu mai ești copil, jucăriile nu te mai încântă? Greșit, și aceasta ți-o demonstrează cei mai renumiți creatori de păpuși, de ursuleți și de personaje în miniatură de la noi din țară, care au organizat o lume magică în incinta Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei.

 

Matilda, Rozalin, Iulia, Lily sau Samuel sunt câteva personaje de la expoziția ”Universul păpușilor” ce se desfășoară pentru prima dată la Chișinău, iar autorii acestora și-au propus ca, timp de o săptămână, să divulge istoriile captivante ale jucăriilor ”însuflețite”. ”Mulțumesc administrației muzeului că ne-a permis să ne manifestăm și să arătăm lumii creațiile noastre. Sper că, în curând, vom mai organiza o astfel de expoziție, unde veți avea posibilitatea să vedeți cu mult mai multe opere de artă.”, spune Natalia Ostrovscaia, artistă.

La expoziție și-au prezentat creațiile nu doar maeștrii cu renume, dar și creatorii începători. ”Artiștii începători vor avea posibilitatea să se inspire din colecția de păpuși sau de ursuleți confecționați de maeștri cunoscuți.” menționează creatoarea de păpuși, Tatiana Pundeva.

Odată ce anul 2015 a fost declarat anul caprei, la expoziție nu au lipsit jucăriile căprițe. Una din artiste, Roza Buzzanu, relatează pentru Promotime:”Păpușile căprițe le-am confecționat în ajunul noului an și le-am denumit îngeri de iarnă, astfel încât cred că acestea vor aduce mult noroc.”

În cadrul expoziției au fost prezentate o serie de jucării handmade semnate și de Angela Anghel, Diana Taran, Elena Jovmir, Anastasia Petreca și de mulți alți creatori. ”Universul păpușilor” poate fi vizitat până pe data de 23 decembrie anul curent.

 

Comentarii