SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Vara e sezonul virușilor sexuali. Protejați-vă, aceștia duc la infertilitate

25 iulie, 2015 Autor: Ana Creascov Sursa: csid.ro Foto: danspapers.com


Suntem în toiul verii – sezonul în care riscul unui contact sexual neprotejat crește extraordinar de mult. Dacă ești pe plajă seara și ai alături un aventurier fierbinte, e greu să spui „nu”. Cu toate că nu veți putea rezista provocării, totuși ținem să vă informăm că plăcerea de câteva minute v-ar putea costa viața. Există câteva boli cu transmitere sexuală pe care le puteți înhăța instant, dacă nu vă protejați.

Ați auzit vreodată că 60% dintre femeile infertile au avut cândva o infecţie cu transmitere sexuală? Da, e adevărat că vară hormonii ne îndeamnă la sex, profitați de ei, dar făceţi-o cu cap!

Nesuferitul HPV

Acest virus e periculos, pentru că odată ce se cuibărește în organismul nostru, poate să stea în stare latentă, să nu dea nici un semn. Numai un control Papanicolau l-ar putea identifica, așadar, cel puțin o dată pe an trebuie să mergem la controlul de rutină. Există peste 100 de tipuri ale acestui virus, dintre care 16 și 18 sunt legate de majoritatea cazurilor de cancer la col uterin. Merită să vă puneți viața în joc?

Bacteria Chlamydia trachomatis

Această infecție este la fel de discretă: 75% dintre femei și 50% dintre bărbații infectați, nu au niciun simptom. Pe cât de liniștită nu ar părea, aceasta este foarte periculoasă, ducând chiar și la infertilitate. Aceasta poate „astupa” trompele uterine, la femei şi poate duce la azoospermie (absenţa spermatozoizilor) în cazul bărbaţilor. Deci? Cât de precauți veți fi?

Infecția cu gonococ

Da, aici este vorba despre gonoree, cea despre care ați auzit de multe ori. Aceasta, ca și celelalte virusuri menționate, este greu de remarcat, nu dă niciun simptom. Dacă nu mergem la medic, infecția se răspândește și trece în boală inflamatorie pelviană, care duce la infertilitate. La bărbați e mai simplu – boala se depistează mai ușor și nici nu are asemenea urmări periculoase.

Așadar, sexul neprotejat e o plăcere de moment, însă ecoul acestuia poate să ne schimbe cursul vieții la 360 de grade. Nu vă rămâne decât să alegeți singure!

Comentarii