SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Vedeta TVR Cristina Șoloc te îndeamnă să vizitezi THASSOS – (FOTO)

21 martie, 2016 Autor: Redacţia PROMOTIME

STIL DE VIATACunoscuta vedetă de televiziune din România Cristina Șoloc, pe lângă pasiunea pentru motoare și muzică, se dă în vânt și după călătorii. Prezentatoarea emisiunii „Moto Magia” de la TVR 2, așa cum o ține minte cel mai bine publicul din Moldova, și, actualmente, a emisiunii „La Fix”, a vizitat mai multe destinații, însă ea a ales să ne vorbească despre Thassos, insula de smarald a Greciei. Pentru a anticipa venirea verii, vă propunem jurnalul de călătorie al Cristinei Șoloc, ce, cu siguranță, vă va determina să vă faceți bagajele.

Ce ne poți spune despre destinația aleasă?

Am vizitat multe locuri frumoase, care au rămas în sufletul meu, dar locul cu adevărat special, care m-a făcut să mă întorc la el în fiecare an, de când l-am descoperit, este insula Thassos – cea mai nordică insulă a Greciei, în Marea Egee.

Thassos este singura insulă muntoasă din Grecia, complet acoperită de vegetație, cu o circumferință de 100 km străbătuți de o șosea principală bine asfaltată, cu serpentine numai bune pentru traseele cu motocicleta. Litoralul este stâncos în partea de Est și Vest și cu nisip fin în Nord și Sud, iar temperatura între 24 grade C în iulie și 32 grade C în septembrie. Noaptea, în septembrie,  sunt peste 23 de grade. Hipocrate scrie într-una din cărțile sale, că, „aici, iarna se aseamănă cu primăvara”.

Ce bucate și băuturi tradiționale ai gustat acolo? Care ți-au plăcut în mod special?

Cel mai des am mâncat  pe malul mării, la populara Tavernă Irene din Potos, unde chiar de la intrare, te întampină Otilia, o româncă hotărâtă, frumoasă foc și mereu amabilă. A venit pe insulă în urmă cu câțiva ani și n-a mai plecat. De atunci ne servește bucate, una mai gustoasă decât cealaltă. Tot ce-am mâncat la Taverna Irene mi-a plăcut și m-a făcut să mă întorc. M-am mai întors de asemenea și după fructele de mare, proaspăt strânse de pe sârmă, de la uscat, pe care le-am mâncat la Aliki Beach sau după berbecuțul la proțap din satul Theologos. A, și să nu uit de strugurii din Thassos! Probabil cei mai dulci și aromați pe care i-am mâncat vreodată.

Se spune că zeii din Olimp preferau doar vinurile din Thassos, pentru că erau considerate cele mai bune din Grecia. Chiar și regina Egiptului, Cleopatra își trimitea bărcile în fiecare an, ca să aducă vinul din Thassos în Egipt.

Prețuri taverne:

-saganaki (branză cu roșii la cuptor): 3,5 euro;

-platou cu fructe de mare: 6-8 euro;

-gyros: 3-6 euro;

-miel sau berbecuț la proțap: 25 euro (porțiile sunt imense);

-bere: 2,5-3 euro;

-apă, vin și desert din partea casei.

De ce ai ales anume această destinație?

Pentru că Thassos este destinația pefectă: apa turcoaz, albastru ultramarin, gri-metalic sau verde-pădure, peisaje de vis, fructe de mare și gazde amabile, toate la prețuri mai mici decât la Mamaia. Până să ajung în Thassos, nu mi-am imaginat nicio clipă că străbătând doar 600 km și fără să cheltuiesc o avere, voi avea experiența unei plaje exotice,  ca-n filme, cu o mare ireală și energizantă, care începe cu un alb strălucitor, trece prin turcoaz, ca să continue până la infinit, cu un albastru ultramarin. Așa e Marble Beach! (Plaja de marmură+) Iar Giola e unica. O piscină naturală săpată în stânca de valurile mării, cu o apă atât de limpede, încât ai senzația că poți culege pietrele și aricii de mare de pe fundul ei, fără efort, pentru că nu pare mai adâncă de 2 m, când, de fapt, are aproape 8 m adâncime. Verdele apei, dat de algele formate aici în timp, e magnific, iar apa e caldă, pentru că stă toată ziua la soare. Doar un val mai puternic o reaprovizionează cu apa din mare. Apoi mai e Paradise Beach – unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insulă. O plajă amenajată, înconjurată de munţi şi stânci pline de vegetaţie, cu cel mai fin nisip posibil şi cu cea mai albastră și strălucitoare apă mediterană. Marea trimite spre mal valuri aproape tot timpul și se adâncește abia după câteva sute de metri, iar din ea “crește” micuța insulă nelocuită Kinira. Mulți spun că aici e Paradisul. Pentru aceste locuri și pentru frumusețe naturală absolută, mă întorc în Thassos an de an. Dar și pentru prietenii greci pe care ni i-am făcut, pentru mâncarea lor delicioasă și pentru cele mai romantice apusuri.

Ce poți să ne spui referitor la prețuri (la cazare, restaurante, haine, alte forme de agrement)?

În Thassos există cazare pentru toate buzunarele. Prețurile variază între 13 euro/noapte și 500 euro/noapte, dar cu aproximativ 50 de euro/camera cu mic dejun, poți sta la un hotel cochet, intim, cu piscină, lounge și loc de joacă, chia pe malul mării (Hotel Potos). În magazine, prețurile sunt ca în România sau chiar mai mici, la fast food poți mânca un gyros sățios cu 2 euro, la restaurante porțiile sunt mari (uneori cât pentru doi), iar desertul este din partea casei. Întotdeauna plec din Thassos cu un bidon de ulei de măsline, cu mirodenii, cu diverse sortimente de măsline, cu un borcan mare de miere de pin și cu brânză de capră.

-un bidon de 5 L ulei de măsline – 19 euro;

-un kg măsline deshidratate – 4 euro;

-magneți de frigider – 1-2 euro;

-un borcan de miere – 7 euro;

-două șezlonguri cu umbrelă: 5 euro/zi sau gratis, oferite împreună cu un coktail de 8 euro.

Ce zone ne recomanzi să vizităm, în mod special?

La un tur al insulei, n-aveți cum să ratați în vârful stâncilor, chiar deasupra mării,  cea mai cunoscută și mai frumoasă mănăstire din Thassos: mănăstirea de maici Sf. Arhanghel Mihail. Aici este păstrată o parte din Sfântul Cui, folosit pentru crucificarea lui Hristos. De la mănăstire coboară un drum printre stânci, până la mare, către o grotă din care izvorăște apă tămăduitoare. Legenda spune că în timpul ocupației turcești, credincioșii au continuat să viziteze templul Arhanghelului până când turcii, observând credința oamenilor și miracolele Sfântului, au încercat să distrugă mănăstirea și chiar să otrăvească apa sfințită care izvora din templu. În acel moment, au fost trăsniți de Sfânt și au murit, iar izvorul a dispărut din templu și a început să curgă printre pietre. De atunci a rămas credința că dacă cineva bolnav bea din această apă sfințită, se vindecă. Mai puteți vizita fabrica de ulei de măsline sau pitorescul sat Theologos, ca să vă aprovizionați cu miere sau suveniruri. Oricum, insula are atât de multe plaje unice care merită descoperite, încat n-ai timp să te plictisești

Ce ar putea să învețe sau să împrumute moldovenii sau românii de acolo?

Cum nu se poate împrumuta chiar marea, atunci măcar puțin din aerul grecilor, care e încărcat de particule fine de optimism și relaxare…

 

Comentarii