SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Verificaţi etichetele produselor pe care le consumaţi!

15 iunie, 2015 Autor: Sabina Roibu


Există o varietate de biscuiţi, prăjituri şi alte alimente procesate, disponibile în comerţ, care conţin un tip de grăsimi foarte dăunătoare. Sunt numite grăsimi trans, care au efecte nocive asupra creierului uman.
Grăsimile trans sunt utilizate atât în fabricile de alimente procesate, cât şi în restaurante, pentru a îmbunătăţi textura, durata de păstrare a produselor sau gustul.
Grasimile trans sunt una dintre cele 4 tipuri larg răspandite de grăsimi din alimente.
Un studiu realizat pe 1000 de bărbaţi cu vârsta sub 45 de ani a arătat că aceia care consumau cele mai mari cantităţi de grăsimi trans au obţinut cele mai mici scoruri la un test de memorie ce presupunea reţinerea unor cuvinte. Cei care consumau cantităţile cele mai mari de grăsimi trans şi-au reamintit, în medie, cu 11 cuvinte mai puţin (reprezentând un rezultat cu aproximativ 10% mai slab) decât cei  consumau cele mai mici cantităţi de asemenea grăsimi. Corelaţia s-a menţinut chiar şi după ce au fost luate în considerare deosebirile legate de vârstă, educaţie sau eventuala prezenţă a depresiei.

Alimentele în care găsiţi grăsimi trans sunt următoarele:

– prăjiturile, biscuiţii, fursecurile, aluatul de plăcintă sau pizza, chiflele pentru hamburgeri;
– margarina şi smântâna vegetală pentru gătit;
– amestecuri de prăjituri, plăcinte şi ciocolată instant;
– alimente prăjite (gogoşi, cartofi prăjiti, bucăti de pui pane etc.);
– snecksuri ( napolitane, bomboane, pop-corn preambalat pentru cuptorul cu microunde);
– semi-preparate congelate;

Citiţi cu atenţie etichetele produselor şi verificaţi dacă acestea sunt sau nu lipsite de grăsimi trans. Cele care nu au aceste ingrediente şi conţin cât mai puţine grăsimi saturate sunt, desigur, cele mai sănătoase.

Comentarii