SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Viorica Ataman: ,,Dacă ajung în Cuba şi Uzbekistan, voi fi cel mai fericit travelblogger”

18 martie, 2015 Autor: Daniela Timofti Foto: Arhiva personală


A călătorit în peste 32 de țări și 230 de orașe, însă nu se oprește aici. Consideră că fiecare loc pe care-l vizitează este important și frumos, iar apoi scrie despre ele pe blogul său. Viorica Ataman este un travelblogger fericit, care a vizitat nu doar țările străine, însă a început să cunoască fiecare parte a Moldovei.

 

Cum a apărut dorința de a călători?

Dorinţa pentru călători am conştientizat-o prin clasa a 5-a, pe când scriam într-un caieţel ţările lumii şi capitalele lor. Cu părere de rău, cărţi erau puţine, iar ce mai era prin biblioteca sătească, erau lucrări în rusă, iar eu la vremea respectivă nu prea ştiam limba rusă. De altfel, într-o zi am rămas foarte dezamăgită să aflu că lista mea din caieţel s-a redus cu o ţară, Венгрия şi Ungaria însemna acelaşi lucru.

Știu că ați vizitat 32 de țări și 230 de orașe, care este orașul/țara care v-a impresionat cel mai mult și de ce?

Eu întodeauna zic acelaşi lucru, că nu există loc pe lumea asta să nu aibă o istorie în spate şi toate ţările, oraşele sunt frumoase, important să te simţi în siguranţă. Mă impresionează oraşele medievale, oraşele cu prea multă sticlă şi oţel mă las cam rece. Desigur Roma, Praga, Sighişoara sunt în topul listei.

Care este țara/orașul unde v-ați întoarce ori de câte ori ați avea ocazia?

Italia cu siguranţă, în orice oraş sau sătuc din Toscana.

Care a fost cea mai lungă călătorie?

Nu am făcut călătorii lungi, fiindcă asta presupune, totuşi, nişte costuri, vrem sau nu vrem, costuri pentru cazare și transport. Or, eu sunt adeptul călătoriilor dese, scurte şi cu buget redus. În aşa fel ca să le reuşesc pe toate: casă, familie şi job.

 

În călătoriile dvs ce experiențe neplăcute ați avut?

Experiențele neplăcute apar doar atunci când mergi undeva insuficient de informat. Cea mai recentă întâmplare a fost în luna februarie în Istanbul – îmi erau cardurile blocate, iar bancnota de 100 dolari nu vroiau să mi-o schimbe la casele de schimb valutar, fiindcă era mâzgălită un pic. Eu de acasă acest lucru n-am observat. Şi nici cardurile nu le-am verificat. Desigur, când mergi undeva trebuie să te informezi şi să iei în calcul orice detaliu.

Pentru ce țară ați fost nevoită să vă chinuiți cu obținerea vizei, dar și alte acte necesare?

Cu vreo 10 ani în urmă a trebuit să iau o viză pentru Marea Britanie şi a fost mai anevoios, apoi nu au fost probleme.

Ați văzute diverse țări care v-au plăcut, dar ce vă place în Moldova?

În Moldova îmi place Chişinăul în luna mai şi în luna octombrie. Îmi plac toate satele de la nord la sud pe mal de Nistru. Mai adaug rezervaţia Prutul de Jos şi satele din sudul Moldovei.

Când mergeți în călătorii, care sunt trei obiecte fără de care nu vă porniți de acasă?

Paşaportul, banii, telefonul.

Ce țară urmează să o vizitați?

Încă de anul trecut ne-am făcut planuri să mergem cu toată familia să vizităm sudul Poloniei, dar până acum nu am reușit, sper mult după sărbătorile de Paşti să mergem.

Am multe planuri şi visuri pentru 2015, dar dacă ajung în Cuba şi Uzbekistan, atunci voi fi cel mai fericit travelblogger.

 

Comentarii