SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

„Zece avocați de succes pentru Moldova.” #Gheorghe Amihalachioaie: Avocatul trebuie să aibă multă răbdare și să posede calități de bun ambasador

23 mai, 2016 Autor: Nicoletta Marcu


În cele patru decenii de activitate, Gheorghe Amihalachioaie s-a remarcat prin numeroase dosare câștigate în instațele naționale și internaționale. Acesta a deținut timp de nouă ani funcția de președinte al Uniunii Avocaților din RM. Apărătorul recunoaște că notorietatea unui avocat se obține prin muncă asiduă prin inteligență și prin comportament adecvat față de partea adeversă a cazului. Vedeți cum a răspuns la provocarea noastră unul dintre cei care și-au făcut loc în proiectul lansat de PROMOTIME.

Specializarea: Sunt specializat în domeniul dreptului penal.

Dosarul prin care v-ați remarcat: Pe parcursul anilor de activitate în calitate de avocat au fost multiple cauze prin care am avut rezultate bune. Însă pot nominaliza cauza penală de învinuire a ex-ministrului de finanțe Valeriu Chițan, examinată în prima instanță de Curtea Supremă de Justiție la începutul anilor 2000 și soldată cu sentință de achitare, rămasă irevocabilă. În aceeași perioadă, cauza penală în privința prim-ministrului Andrei Sangheli, încetată după finalizarea urmăririi penale în baza demersului avocatului cu probarea lipsei componenței de infracțiune în acțiunile acestuia.

Alte cauze importante recent câștigate: Recent a fost finalizată cauza cu menținerea sentinței de achitare a Claudei Iațco, unde în calitate de parte vătămată a figurat un colonel de poliție, care pretindea încasarea prejudiciului material în sumă de peste 30 000 de euro, iar procurorul a susținut învinuirea în toate cele trei instanțe (judecătoria sect. Râșcani, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție) și, de fiecare dată, a solicitat condamnarea la 15 ani privațiune de libertate.

În anul 2004 am obținut câștig de cauză în cazul meu personal la CEDO, unde am contestat Hotărârea Curții Constituționale din 2002 prin care am fost amendat, cică pentru insulta adusă în presă Curții Constituționale. Este unicul caz din Republica Moldova când Curtea Constituțională a fost apelată la CEDO și-a pierdut procesul, fiind recunoscută că a încălcat dreptul fundamental al omului la libertatea expresiei – art.10 al Convenției.

Câți ani de carieră aveți în avocatură? Activez în calitate de avocat din 1 august 1976 pînă în prezent, fără a întrerupe această activitate nici pentru o singură zi. Iar din 23 februarie 1996  până în 26 iunie 2015 am exercitat și funcția de președinte al Uniunii Avocaților din RM.

Sunteți parte a unei case de avocatură? Nu sunt parte a unei case de avocatură.

Taxa minimă pe care o percepeți: Nu sunt taxe minime percepute. Totul depinde de complexitatea cazului și durata de examinare la diferite etape.

Veniturile pe care le-ați declarat pentru anul 2015: În anul 2015 am avut venitul de 197. 679 de lei, pe care și l-am declarat.

Ce părere aveți despre noul președinte al Uniuni Avocaților? Părerea mea este una pozitivă, dar, după un an de activitate a președintelui Uniunii Avocaților, gradul de apreciere pozitivă este în scădere.

Cea mai mare lacună a sistemului judiciar din Moldova: Cea mai mare lacună este lipsa de responsabilitate a judecătorilor pentru hotărârile ilegale adoptate, pentru care Republica Moldova este condamnată foarte frecvent la CEDO pentru violarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor și sunt încasate sume enorme pentru țară și cetățenii noștri. Iar situația este cauzată de susținerea și influența politicului asupra justiției, care, într-un final, favorizează corpul de judecători să continue corupția și să majoreze sumele mitelor primite. Și să fie cea mai favorizată pătură socială din toate punctele de vedere, începând cu condițiile de muncă, salarii mari și pensionarea la vârsta de 50 de ani, cu o pensie unică în țară de 80% din salariu. Care se egalează pentru un simplu judecător din prima instanță la 10 000 de lei și crește până la 20 000 de lei pentru un judecător la Curtea Supremă de Justiție, iar Președintele acesteia primește peste 23 mii de lei lunar, plus salariu de aceeași mărime.

Calitățile de bază pe care trebuie să le posede un avocat: Un avocat trebuie să fie cel mai bine pregătit din punct de vedere profesional, deoarece el este cel la care se adresează cetățeanul în primul rând. De aceea, este important modul de primire, consultare, îndrumare, iar apoi de întocmire a oricărei cereri juridice, care adeseori hotărăște soarta acestuia.

Mai mult decât atât, avocatul trebuie să aibă multă răbdare și să posede calități de bun ambasador, deoarece rolul lui mai constă și în aplanarea conflictelor între părțile procesuale.

Cum se obține notorietatea în cazul avocaților? Notorietatea avocații o obțin prin muncă asiduă în fiecare cauză, la care ei participă ca apărători ai drepturilor omului, prin inteligență și prin comportament adecvat față de partea adeversă a cazului.

 

Comentarii