SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Zilele naționale în întreaga lume

27 august, 2015 Autor: Ana Creascov Sursa: jurnalul.ro


Cu toate că majoritatea ţărilor au o singură zi naţională, există state cu mai multe zile naţionale, cum ar fi India sau Pakistan, sau teritorii aparţinând unui stat care sărbătoresc şi propria zi naţională, şi pe cea a statului de care depind. Există, de asemenea, ţări care nu au o zi naţională, cum ar fi Marea Britanie. În plus, în majoritatea statelor monarhice, aniversarea naşterii sau urcării pe tron a regelui ţine loc de zi naţională.

România –  Ziua Națională pe 1 Decembrie. Această dată face trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia care a avut loc la 1 decembrie 1918.

Rusia – Ziua naţională aniversează data de 12 iunie 1990, când Rusia şi-a declarat în mod oficial suveranitatea, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Spania – Ziua naţională (Fiesta Nacional de Espańa sau Día de la Hispanidad) este 12 octombrie şi aniversează momentul în care Cristofor Columb a păşit, pentru prima oară, pe pământ american, în Bahamas.

Italia – Pentru italieni, ziua de 2 iunie este zi naţională. Numită Ziua Republicii (Festa della Repubblica), sărbătoarea aniversează referendumul constituţional din 2 iunie 1946, desfăşurat prin sufragiu universal şi în urma căruia poporul a decis, după încheierea celui de-al doilea război mondial, transformarea ţării în republică şi exilarea ultimului descendent al Casei de Savoia.

Grecia – Grecii sărbătoresc pe 25 martie Ziua Independenţei, aniversând momentul declanşării în 1821 a războiului antiotoman de independenţă. Ziua a fost aleasă intenţionat să coincidă cu Bunavestire.

Portugalia – Spre deosebire de alte popoare, portughezii nu sărbătoresc, de ziua naţională, un eveniment al istoriei politice. Ei comemorează moartea la 10 iunie 1580 a poetului naţional Luis de Camoes (1524-1580).

Germania – Ziua naţională a Germaniei este Ziua Unităţii şi aniversează reunificarea statului din 3 octombrie 1990, de fapt unirea Germaniei Democrate (fostă comunistă, cu capitala la Berlin) cu Germania Federală (stat rămas în zona de influenţă a SUA, cu capitala la Bonn).

Elveţia – Elveţienii sărbătoresc pe 1 august înfiinţarea Confederaţiei Helvetice din 1291 (Germană: Schweizer Bundesfeier; Franceză: Fęte nationale Suisse; Italiană: Festa nazionale Svizzera; Romansa: Fiasta naziunala Svizra). A fost sărbătorită pentru prima dată la Berna în 1891 pentru a marca a 600-a aniversare.

Letonia – Letonii sărbătoresc Ziua Independenţei pe 18 noiembrie, aniversând independenţa faţă de Uniunea Sovietică din 1918. În 4 mai 1990, după căderea imperiului sovietic, Letonia şi-a declarat din nou independenţa, obţinută pe 21 august 1991.

Lituania – Şi lituanienii aniversează tot declararea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, din 1918, ca zi a independenţei, pe 16 februarie. Pe 11 martie 1990, Lituania şi-a recâştigat independenţa, tot faţă de Uniunea Sovietică.

Estonia – La fel ca şi celelalte două state baltice, Ziua Independenţei pentru estonieni marchează data de 24 februarie 1918, când Estonia şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică. Pe 20 august 1991, Estonia şi-a recăpătat independenţa faţă de aceeaşi Uniune Sovietică.

Belarus – Ziua Independenţei se sărbătoreşte pe 3 iulie, aniversând eliberarea capitalei Minsk de trupele germane în 1944. Pe 25 august 1991, bieloruşii aniversează independenţa faţă de Uniunea Sovietică.

Ucraina – Ucrainenii sărbătoresc pe 24 august Ziua Independenţei, aniversând desprinderea de Uniunea Sovietică din 1991. Se mai sărbătoreşte ziua de 22 ianuarie 1918, cea în care Ucraina şi-a declarat pentru prima oară independenţa faţă de Rusia Sovietică, ca Ziua Unităţii.

Serbia – Sârbii au ziua naţională pe 15 februarie, marcând începutul revoluţiei din 1804.

Slovenia – Slovenii celebrează pe 25 iunie Ziua Independenţei, aniversând despărţirea de Iugoslavia din 1991.

Bosnia şi Herţegovina – Ziua naţională este pe 25 noiembrie, marcând independenţa faţă de Croaţia din 1943. Pe 1 martie se aniversează independenţa faţă de Iugoslavia, câştigată în 1992.

Croaţia – Croaţii aniversează, ca sărbătoare naţională, ziua de 8 octombrie 1991, când Parlamentul croat a votat o rezoluţie cu privire la relaţiile cu Iugoslavia; independenţa fusese votată pe 25 iunie 1991.

Albania – Albanezii sărbătoresc Ziua Independenţei (Ziua Steagului Albanez), aniversând data de 28 noiembrie 1912, când micul stat şi-a câştigat independenţa faţă de Imperiul Otoman.

Bulgaria – Ziua Eliberării marchează recunoaşterea independenţei statale faţă de Imperiul Otoman a vecinilor noştri, prin Tratatul de la San Stefano din 3 martie 1878.

Cehia – Cehii sărbătoresc ziua întemeierii statului după eliberarea de sub dominaţia Imperiului Austro-Ungar din 28 octombrie 1918.

Slovacia – Pentru slovaci, ziua naţională este Ziua Constituţiei, marcând astfel data de 1 septembrie 1992, data la care a fost consfinţită despărţirea de Cehia.

Ungaria – Ungurii au ca zi naţională sărbatoarea Sfântului Ştefan din 20 august. Sfântul Ştefan a fost primul rege al maghiarilor şi este considerat patronul Ungariei.

SUA – În Statele Unite, Ziua Independenţei (Independence Day), mai cunoscută ca 4 Iulie (Fourth of July or the Fourth), este sărbătoare federală. Este celebrată la această dată Declaraţia de Independenţă de pe 4 iulie 1776, când Uniunea şi-a declarat independenţa faţă de Marea Britanie.

Australia – Cu toate că şeful statului este încă Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, australienii sărbătoresc pe 26 ianuarie Ziua Australiei, în amintirea datei fondării primei colonii penale britanice la Sydney Cove, în Port Jackson, în 1788,de căpitanul Arthur Phillip.

China – Chinezii aniversează fondarea Republicii Populare Chineze pe 1 octombrie 1949.

Cuba – Ziua naţională a Cubei marchează Triumful Revoluţiei din 1 Ianuarie 1959.

Israel – Ziua Independenţei, pe 14 mai, aniversează Declaraţia de Independenţă din 1948, momentul în care existenţa statului a fost restabilită după aproape 1.900 de ani. Sărbătoarea poate să cadă, totuşi, în aprilie sau mai, din cauza calendarului evreiesc.

Japonia – Japonezii sărbătoresc, precum multe monarhii, ziua de naştere a Împăratului Akihito, pe 22 decembrie (1933).

Irak – Irakienii sărbătoreau, sub regimul Saddam Hussein, Ziua Revoluţiei, marcând data de 17 iulie 1968. După înlăturarea lui Saddam Hussein, Guvernul irakian nu a declarat o nouă zi naţională.

UE – Nu doar statele naţionale au o sărbătoare, ci şi Uniunea Europeană sărbătoreşte pe 9 mai data la care Robert Schuman a propus crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, prima formă de organizare pan-europeană.

Comentarii