SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Ziua Recunoștinței la americani. Bucătarul ambasadorului se pregătește de sărbătoare.

26 noiembrie, 2015 Autor: Doina Leahu Foto: facebook/scaletchi


Ziua Recunoştinţei este una din sărbătorile cele mai importante ale americanilor. Thanksgiving Day este sărbătorită în cea de-a patra zi de joi din luna noiembrie, celebrată în cea mai mare parte a Americii de Nord.

     Moldoveanul care sărbătorește astăzi, de dimineață e la bucătărie. Bucătarul Petru Scalețchi gătește de ceva timp pentru ambasadorul american William H. Moser. Iar azi, de Ziua Recunoștinței a gătit ceva special.

     Curcanul este o mâncare tradițională de această sărbătoare. Iar cel din care va gusta ambasadorul american cântărește 12 kg și este adus din America. Bucătarul l-a pus pentru 7 ore la cuptor.

Printre bucatele tradiţionale de Ziua Recunoştinţei sunt: jambon, piure de cartofi, cartofi dulci, porumb şi plăcintă de dovleac. În medie, peste 46 de milioane de curcani sunt mâncaţi în această zi în Statele Unite ale Americii.

 

 

În prezent, majoritatea companiilor (în afară de magazine) intră în vacanţă în zilele de joi şi de vineri din săptămâna cu Thanksgiving, pentru a le permite angajaţilor să celebreze această sărbătoare alături de ceilalţi membri ai familiei.

     Sărbătoarea de Ziua Recunoştinţei este o ocazie pentru reunirea prietenilor şi a familiei, dar şi un moment în care cetăţenii americani aleg să-şi exprime mulţumirea pentru libertăţile de care se bucură, pentru hrană, căminul lor şi celelalte lucruri bune.

Fiecare masă începe în familiile americane cu rugăciunea spusă la început, înainte de a începe servirea preparatelor specifice. Fiecare dintre persoanele prezente la masă trebuie să spună, cu voce tare, pentru ce este recunoscător, ce i s-a întâmplat în acel an, iar pe tot parcursul rugăciunii mesenii se ţin de mână.

 

     Sărbătoarea de Ziua Recunoştinţei este o ocazie pentru reunirea prietenilor şi a familiei, dar şi un moment în care cetăţenii americani aleg să-şi exprime mulţumirea pentru libertăţile de care se bucură, pentru hrană, căminul lor şi celelalte lucruri bune.

Mulţi americani îşi fac timp în această perioadă pentru a participa la acţiuni caritabile de strângere de fonduri sau pentru a pregăti hrană pentru cei săraci în locuri special amenajate, la biserici sau la adăposturile pentru cei fără case.

În fiecare an preşedintele SUA Barack Obama dă publicităţii o proclamaţie, care a început astfel anul trecut:

„Ziua Recunoştinţei ne oferă fiecăruia dintre noi şansa să ne gândim la multele noastre binefaceri – libertăţile de care ne bucurăm, timpul pe care îl petrecem cu cei pe care îi iubim, curajoşii bărbaţi şi femei care apără naţiunea noastră acasă şi în străinătate. Această tradiţie ne reaminteşte că, indiferent de originile sau convingerile noastre, indiferent de cine suntem sau pe cine iubim, suntem în primul şi în primul rând americani.” 

Această zi marchează începutul „sezonului sărbătorilor” care continuă până de Anul Nou, iar vinerea de după Ziua Recunoştinţei este, în mod tradiţional la americani, cea mai aglomerată zi de făcut cumpărături.

De asemenea, se organizează parade de Ziua Recunoştinţei, cu fanfare şcolare şi care alegorice.

 

Magazinele deschid foarte devreme şi au oferte speciale pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, iar cumpărătorii formează cozi la centrele comerciale încă din cursul nopţii.

În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluţie prin care a patra zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare naţională a SUA.

Comentarii